PIISA -hankkeessa kehitetään uusia vakuutuskonsepteja tai -tuotteita ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen ovat olennaisia kaikille yhteiskunnan toimijoille. Tällä hetkellä on kuitenkin sopeutumisvaje, mikä tarkoittaa sitä, että toteutetut sopeutumistoimet eivät ole riittäviä sopeutumistavoitteisiin nähden. Vakuutusyhtiöt voivat auttaa täyttämään tätä vajetta kannustamalla vakuutusten käyttäjiä valmistautumaan paremmin ja sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon sekä vähentämään riskejä.

Hiljattain alkanut Piloting Innovation Insurance Solutions for Adaptation (PIISA) -projekti kehittää uusia vakuutuskonsepteja tai -tuotteita kolmelle sektorille: kaupungeille (ottaen huomioon luontopohjaiset ratkaisut ja hyvinvointinäkökulmat), maataloudelle sekä metsäsektorille. PIISA-projekti pilotoi ensin konsepteja yhdessä keskeisten sidosryhmien kanssa ja arvioi sitten niiden soveltuvuutta  laajempaan käyttöönottoon. 

PIISAn tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön vakuutusinnovaatioita, jotka kattaisivat vähintään 50% ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyvistä rahallisista tappioista Euroopassa. Projekti pyrkii tukemaan kotitalouksia, yrityksiä ja julkisia viranomaisia sopeutumistoimissa  ja sopeutumista edistävien olosuhteiden luomisessa.

Kolmivuotista PIISA -hanketta koordinoi Ilmatieteen laitos. Projektissa on mukana 12 organisaatiota: tutkimuslaitoksia, konsultteja, ilmastotietopalveluja ja vakuutusyhtiöitä viidestä eri Euroopan maasta. Tämä konsortio kehittää yhdessä ilmastokestäviä vakuutuskantoja sekä ratkaisuja, joiden avulla voidaan jakaa tietoa ilmastoriskeistä ja niihin liittyvistä kustannuksista. Tyrsky johtaa hankkeen viestintään ja tiedon välittämiseen keskittyvää työpakettia sekä fasilitoi sidosryhmien osallistamista projektissa ja erityisesti projektin puitteissa toteutetuissa piloteissa. Tämän lisäksi Tyrskyn vanhempi konsultti Adriaan Perrels osallistuu tämänhetkisen Euroopan vakuutuskannan kartoittamiseen ja analysoimiseen, jotta ymmärrys vakuutusinnovaatoista ja niiden käyttöönottoon liittyvistä haasteista lisääntyisi. 

 

Lisätietoa PIISA -hankkeen nettisivuilla: https://piisa-project.eu/ 

Piisa löytyy myös X:stä @PIISA_Project ja LinkedIn:stä @PIISA Project