Tyrskyltä selvitys Itämeren ja arktisen alueen maiden sopeutumispolitiikasta

Tyrsky kokosi yhteen ilmastonmuutokseen sopeutumisen politiikan ja -hallinnon käytäntöjä arktisen alueen ja Itämeren maissa. Selvitys kattaa Suomen lisäksi seuraavat maat ja alueet: Ruotsi, Tanska, Färsaaret, Grönlanti, Norja, Islanti, Saksa, Puola, Viro, Liettua, Venäjä, Valko-Venäjä, Kanada ja Yhdysvallat. Raportissa kuvaillaan myös eri maiden parhaita käytäntöjä, joista Suomi voi oppia ja annetaan suosituksia Suomelle.

Selvitys osoittaa, että ympäri pohjoista pallonpuoliskoa maat ovat kehittäneet monia toimivia sopeutumiskäytäntöjä. Pyörää ei siis tarvitse keksiä uudestaan, vaan muiden maiden kokemuksista oppimalla Suomi ja muut voivat sopeutua muuttuvaan ilmastoon nopeammin, tehokkaammin ja edullisemmin.

Muiden maiden hyvien käytäntöjen perusteella raportissa suositellaankin mm. aloitteen tekemistä yhteisen pohjoismaisen sopeutumispolitiikan luomiseksi, sopeutumiseen keskittyvän maisteriohjelman perustamista, ilmastonmuutokseen sopeutumisen johtajien foorumin perustamista sekä kuntien velvoittamista suunnittelutyöhön.

Selvitys tehtiin ulkoministeriön rahoittamien Varsinais-Suomen ELY-keskuksenItämeriyhteistyöllä ilmastokestävyyttä” -hankkeen ja Luonnonvarakeskuksen ”Arktinen kumppanuusverkosto ilmastonmuutokseen sopeutumisessa ja ruokaturvan vahvistamisessa” (ARKISOPU/ACAF) -hankkeen toimeksiannosta.

 

Lisätietoja luonnonvarakeskuksen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tiedotteesta.

Englanninkielinen julkaisu suomenkielisellä tiivistelmällä on saatavilla täältä: https://www.doria.fi/handle/10024/181635

Raportin englanninkielinen julkistamistilaisuus pidetään zoom-alustalla kautta 8.9.2021 klo 10-11. Lisätietoja tilaisuudesta ja ilmoittautuminen täällä.