Selvitys luontopohjaisen hiilensidonnan potentiaalista ja ratkaisuista Keski-Suomessa

Luontopohjaisen hiilensidonnan kannalta metsät ovat ensisijaisen tärkeitä. Valtaosa Keski-Suomen pinta-alasta on metsää, mutta myös metsätalouden hakkuutasot ovat korkeat, mikä pienentää hiilivarastoa. Metsätalouteen liittyvät toimenpiteet ovat Keski-Suomessa yksi hiilensidonnan edistämisen ratkaisuja, mutta toimia tarvitaan myös esimerkiksi maatalouden saralla. Tyrsky Konsultoinnin ja FEMMAplanningin tuoreessa selvityksessä käsitellään Keski-Suomen hiilensidonnan nykytilannetta, hiilensidonnan potentiaalia sekä tunnistetaan toimenpiteitä, joilla päästöjä voisi vähentää ja hiilensidontaa edistää luonnonympäristöissä Keski-Suomen alueella.

Metsätalousalueilla hiiltä sitoutuu tehokkaimmin nopean kasvun vaiheessa olevissa metsiköissä. Puuston saavutettua keski-iän tai hakkuukypsyyden sidonnan vauhti hidastuu, mutta ei pysähdy. Metsätalouden lisäksi metsien hiilensidontapotentiaaliin vaikuttaa maankäytön muutos eli metsäkato, joka johtuu erityisesti rakentamisesta. Keski-Suomessa on erityisesti uusiutuvaan energiaan liittyviä rakentamispaineita.  

Hiilidioksidipäästöjä tulee myös siitä, kun soita ojitetaan ja otetaan metsätalous- ja maatalouskäyttöön, ja maaperän turve hajoaa vedenpinnan laskiessa vapauttaen hiilidioksidia ilmakehään. Lisäksi käytöstä poistetut turvetuotantoalueet toimivat päästölähteinä, ellei niille tehdä jälkihoitotoimenpiteitä. 

Selvityksessä suositellaan seuraavia vaikuttavimpia konkreettisia toimenpiteitä hiilensidonnan edistämiseksi ja hiilipäästöjen vähentämiseksi:

  • Pyritään lisäämään luonnonsuojelualueita siten, että säilytetään hiilivarastoja ja suojellaan luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaimpia kohteita.
  • Pidennetään metsätalouden kiertoaikoja, jolloin puuston järeytyessä metsien hiilivarastot kasvavat. 
  • Siirrytään erityisesti runsasravinteisissa turvemaametsissä jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen.
  • Siirretään heikkotuottoisia turvemaapeltoja muuhun käyttöön (esim. metsitys, vettäminen). 
  • Siirretään viljelyä turvemailta kivennäismaille, vetetään turvemaapeltoja ja harjoitetaan kosteikkoviljelyä sekä otetaan soveltuvilla alueilla käyttöön säätösalaojitus.
  • Vältetään metsän raivaamista pelloksi tai rakentamista varten. Sijoitetaan tuulivoimalat mahdollisuuksien mukaan jo rakennetuille alueille. Kartoitetaan muita paikallisia energiantuotannon mahdollisuuksia, joissa voidaan hyödyntää olemassa olevaa rakennettua ympäristöä. 

Lisäksi hankkeen sidosryhmätyöpajoissa tunnistettiin luontopohjaisen hiilensidonnan edistämiseksi tarvittavan erityisesti yhteistyön ja tiedon lisäämistä, oikeudenmukaisuuden ja rahoituksen varmistamista, suojelun laadullista parantamista, priorisointia ja kohdentamista tärkeimmille alueille sekä energiatuotannon paikallista hajauttamista. 

Selvitys lisämateriaaleineen on saatavilla Keski-Suomen julkaisuarkistossa.  Selvitys löytyy myös suoraan tämän linkin kautta.

Selvitys Keski-Suomen luontopohjaisten hiilensidontaratkaisujen mahdollisuuksista oli osa Luontopohjainen hiilensidonta alueille -EU-hanketta (Nature-based Carbon Offsetting, NACAO), jossa Keski-Suomen liitto on mukana. 

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Liittymällä listalle hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Lue aiemmat uutiskirjeemme »

Tyrsky-konsultointi | Tyrsky Consulting

Tyrsky-Konsultointi

Pirjo Jantunen
Toimitusjohtaja
puh +358 44 276 7718

Kati Berninger
Tutkimusjohtaja
puh +358 40 879 8713

Sähköpostiosoitteet muodossa etunimi.sukunimi@tyrskyconsulting.fi.
Tyrsky-Konsultointi Oy | Y-tunnus: 2602934-6 | Tietosuojaseloste