Espoossa kokeillaan uusia ratkaisuja kauppojen ruokahävikkiin

Espoon kaupunki ja Tyrsky-Konsultointi tiedottavat:

Espoossa pilotoidaan tänä syksynä ruokakauppojen keinoja vähentää ruokahävikkiä. Mukana hävikkiruokakokeilussa on K-Market Kilo, jossa järjestetään hävikkipäivä lauantaina 10.10. klo 12–16. Kampanjapäivänä kerrotaan ruokahävikistä ja hävikin vähentämiseksi tehtävästä työstä. Asiakkaat saavat vinkkejä oman ruokahävikin taklaamiseksi, minkä lisäksi jaossa on myös kuluttajille suunnattu hävikkiruokaopas.

Alkavassa kokeilussa Espoon kaupunki ja Tyrsky-Konsultointi Oy pilotoivat Waste Hero -hävikkiasiantuntijapalvelua, jossa kaupan ruokahävikkiä torjutaan yksittäisten ja satunnaisten toimien sijaan järjestelmällisellä toimintatapojen läpikäynnillä ja uusilla, innovatiivisilla toimintamalleilla. Kokeilun ensisijainen tavoite on ehkäistä hävikkiä ennen sen syntymistä ja optimoida hävikkiuhan alla olevien raaka-aineiden hyödyntäminen esimerkiksi jatkojalostamalla niistä uusia tuotteita. Waste hero -palvelu kokoaa kauppiaalle kaikki mahdolliset tavat vähentää hävikkiä, mistä kauppias valitsee omaan kauppaansa sopivat toimintamallit.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, ja kaupoissa on jo tehty paljon toimenpiteitä hävikin vähentämiseksi. Vielä on kuitenkin tehtävää, sillä kauppojen osuus kaikesta Suomessa syntyvästä ruokahävikistä on noin 18 % eli 65–75 miljoonaa kiloa. Tästä 15 % päätyy hyötykäyttöön. Suurin osa kauppojen hävikkiin päätyvistä tuotteista on tuoretuotteita, kuten hedelmiä, kasviksia ja leipää. Kokonaisuudessaan Suomessa syntyy ruokahävikkiä jopa 460 miljoonaa kiloa.

Ruoan tuotannossa, kuljetuksessa ja valmistamisessa aiheutuu paljon kasvihuonekaasupäästöjä. Kun käyttökelpoista ruokaa päätyy roskiin, nämä päästöt ovat syntyneet turhaan. Sekä ympäristön mutta myös talouden takia ruokahävikin ehkäiseminen on ensiarvoisen tärkeää. Nyt käynnistyvässä kokeilussa pyritään vastaamaan tähän haasteeseen.

Kokeilu on osa 6Aika KIEPPI -hanketta, jonka tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja kiertotalouteen perustuvia ratkaisuja Espoossa, Tampereella ja Turussa.

 

Lisätietoja:
Johanna Kohvakka
, Tyrsky-Konsultointi Oy, johanna.kohvakka@tyrskyconsulting.fi, puh. 044 0241 011
Mia Johansson, Espoon kaupunki, mia.johansson@espoo.fi, 0405530439
Kimmo Relander, kauppias, K-Market Kilo, kimmo.relander@k-market.com, puh. +358405954591

 

Kieppi 6aika

 

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Liittymällä listalle hyväksyt tietosuojakäytäntömme.
Lue aiemmat uutiskirjeemme »

Tyrsky-konsultointi | Tyrsky Consulting

Tyrsky-Konsultointi

Pirjo Jantunen
Toimitusjohtaja
puh +358 44 276 7718

Kati Berninger
Tutkimusjohtaja
puh +358 40 879 8713

Sähköpostiosoitteet muodossa etunimi.sukunimi@tyrskyconsulting.fi.
Tyrsky-Konsultointi Oy | Y-tunnus: 2602934-6 | Facebook | Tietosuojaseloste